Näin teet Wordpressillä yrityksellesi nettisivut

Yhteenveto

Yrityksen nettisivujen koodaminen oli vielä jokunen aika sitten pitkällinen prosessi, mutta eipä ole enää! Wordpress on todella helppo vaihtoehto ja mitä tahansa siitä sanotaankaan, pienehköjen sivustojen tarpeisiin Wordpress on todella käytännöllinen.

Wordpress (WP) on sisällönhallintajärjestelmä, jonka avulla julkaiset vaivattomasti melkein mitä vain sisältöä nettisivuillasi ja pääset ulkoasun suunnittelussa todella helpolla. Voit rakentaa rakentaa sivusi pelkästään WP:n ilmaiseen pohjaan, mutta silloin olet niin rajoitettu eri toiminnallisuuksien suhteen, että kannattaa ehdottomasti valita WP:n yhteyteen monikäyttöinen teema.

Netti on täynnä erilaisia WP-teemoja. Valitset vain itsellesi sopivan (jostain turvallisesta paikasta kuten esim. Themeforest on) ja maksettuasi ostoksesi (n. 50 - 60€), se on heti ladattavanasi.

Aloita siis näin:

Lataa Wordpress

Monet tahot, jotka tarjoavat hostauspalveluja, asentavat myös tuon WP-pohjan valmiiksi. Mutta jos teet sen itse, lataa Wordpressin alusta täältä omalle koneellesi ja sen jälkeen tiedoston sisällön palvelimellesi sellaisenaan siihen kansioon, jossa haluat sen toimivan. Yleensä tuo on palvelimesi juurikansio, joka monissa webhotelleissa on nimeltään "public_html".

Tarkat ohjeistukset seuraavista asennuksista löytyvät samalta wordpressin viralliselta sivustolta tai vaikka täältä.

Valitse teema

Kuten sanottu, templettejä, siis WP:n päällä pyöriviä ulkoasun määrittäviä teemoja, on valtavasti. Jollei sinulla jo ole omaa suosikkia, kannattaa valita suositummuuden mukaan. Valitse mieleistesi joukosta siis se, jota on ladattu jo mahdollisimman monta kertaa. Silloin ainakin mahdolliset virheet on ehditty korjata, ohjeistuksia löytyy ja teema on tukeva.

Pääset uusien sivujesi taustaohjelmaan kirjoittamalla selaimesi hakukenttään sivujesi verkkotunnuksen jälkeen .../wp-admin ja täyttämällä aloitussivulle käyttäjätunnuksesi ja salasanasi. Mene WP:n ohjausnäkymän kohtaan Ulkoasu > Teemat. Sitten vain "Lisää uusi" ja haet koneellesi ladatun teeman sisältävän zip-kansion.

Muokkaa asetukset

Seuraavaksi mene taustaohjelmassa kohtaan "Asetukset" ja aloita siitä. Sieltä pääset määrittelemään mm. minkä sivun valitset verkkosivujesi pääsivuksi ja minkälaisena haluat muiden sivujesi osoiterakenteen näkyvän. Käy valikko kohta kohdalta läpi ja vaihda muutkin asetukset niin, miten ne parhaiten sopivat juuri sinun tilanteeseesi.

Tutki samalla tavalla koko ohjausnäkymä, tutustu kaikkiin teemasi mahdollistamiin vaihtoehtoihin ja tee pari testisivua.

Lisäosat (plugins)

Lisäosat ovat näppärä osa WP:n tarjoamia toiminnallisuuksia, joita on olemassa jokaiseen lähtöön ja lukemattomiin eri tarpeisiin. Pääset selailemaan lisäosia ohjausnäkymästä käsin. Tässä muutama, jotka sinun kannattaa ottaa käyttöön heti:
- Yoast: parantaa sivujesi hakukoneoptimointia
- Contact Form 7: helppo yhteydenottokaavake
- UpdraftPlus - Backup/Restore: tekee automaattiset sivustosi varmuuskopiot

Kun olet ladannut lisäosan WP:n kautta sivuillesi ja aktivoinut sen, pääset siihen ohjausnäkymän kautta käsiksi. Lisäosiin pätee sama neuvo kuin teemoihin: valitse se, jonka muutkin ovat valinneet, eli ota se suosituin ja ladatuin.

Vimpaimet (widgets)

Tutustuessasi Ulkoasu > Vimpaimet -kohtaan ymmärrät nopeasti, mistä on kyse. Mikäli olet uutta sivua luodessasi ilmoittanut, että haluat sille sivupalkin, täällä pääset tekemään palkkiin sisältöä. Toinen tärkeä vimpainten tehtävä on sivun alapalkissa, sillä niiden avulla saat suunniteltua sisällön sinnekin. Teemastasi riippuen sivujesi alapalkki jakautuu yleensä yhdestä viiteen osaan ja vimpaimista voit valita niihin sisällön.

Valikot

Luo Ulkoasu > Valikot -kohdassa itsellesi päävalikko. Tallenna se, minkä jälkeen voit poimia siihen samasta näkymästä löytyvät pääsivut, joista haluat valikkosi muodostuvan. Voit vaihtaa sivujen järjestystä vetämällä ja pudottamalla ne listassa oikeaan kohtaan. Pääset luomaan myös alavalikkoja tässä kohtaa halutun sivun alle.

Toivottavasti tästä oli sinulle hyötyä! Nyt kun sivusi alkavat olla valmiit, saatat olla kiinnostunut näistä aiheista: Kirjoita myyvästi tai Parhaimmat kuvapankit. Jos taas liiketoimintasi tarvitsee väliaiakaista lainaa, niin lue vinkkimme yrityslainan hakuun.