Hienoa, että sinua kiinnostaa markkinointi. Moni sen unohtaa tai ajattelee pärjäävänsä ilman markkinointia kokonaan. Digikampanjan polkaisee käyntiin helposti, kunhan on päättänyt, mihin sillä pyritään ja kenelle se on tarkoitettu. Täältä löytyy apua, jos yrityksesi tarvitsee ensin itselleen verkkosivut. Mieti hetki, mikä kampanjatuotteessasi tai -palvelussa erottaa sinut kilpailijoistasi ja tuo se esille.
Kampanjasivu
Suunnittele ensin verkkosivuillesi kampanjasivu, jolle ohjaat kampanjastasi kiinnostuneet potentiaaliset ostajat/kävijät/osanottajat. Sen tulisi kertoa tarkasti kampanjasi ydin muutamilla ranskalaisilla viivoilla ja muutamalla hyvällä kuvalla, ei se sen kummempi tarvitse olla. Ja kaikkein tärkein tällä laskeutumissivulla on tietenkin nappi, jota klikkaamalla tuotteesi tai palvelusi on mahdollista tilata.
Tälle sivulle ei kannata laittaa mitään ylimääräistä, vain kaikkein välttämättömin, sillä muuten se saattaa viedä vierailijasi muihin ajatuksiin ja pahimmassa tapauksessa katkaista hyvin liikkeelle lähtenyt ostoprosessi.
Mainos
Kun kampanjasivu on valmis, tarvitset itse mainoksen. Onko se pelkkää tekstiä, kuten esim. Adwords-kampanjoissa vai pelkkä kuva vai molempia, sen päätät sinä. Riippuu vähän, mitä toimialallasi yleensä käytetään, mitä kilpailijasi tekevät, mitä olet myymässä jne. Sanomattakin on selvää, että tässä vaiheessa kannattaa miettiä tarkkaan, mitä termejä, otsikkoa tai kuvia/värejä käyttää. Yritä ratkaista mainostettavalla tuotteellasi tai palvelullasi jokin tarve tai ongelma ja suunnitella viestisi sen mukaan. Ei liirum laarumeita, suoraan asiaan, tilaa ei ole hukattavaksi.
Hyvä digimainos puhuttelee tiettyä kohderyhmää, jolle se antaa uutta tietoa. Jos sinulla on oma, tunnistettava tapa puhutella asiakkaitasi, käytä sitä tuttuutta hyväksesi, jotta erotut.
Täältä voit lukea lisää neuvoja siihen, miten kirjoitat myyvästi ja täältä taas löydät ilmaisia kuvapankkeja, jos sellaiselle on tarvetta.
Seuranta
Ja se tärkeistä tärkein: älä unohda liittää mainoksesi nappiin seurantakoodia, jotta voit Google Analyticsistä seurata, ketä kampanjasivullasi on käynyt. Jollei sinulla ole verkkosivuillasi jo valmiiksi Googlen seurantapikseliä, yhden kampanjan tarpeisiin riittää mainiosti esim. Bitlyn käyttäjäpaneelin mahdollistama klikkausten hallinta ja analysointi.
Tärkeintä on, että näet, onko kampanjasi ollut kannattava ja kuinka paljon uusia kävijöitä/asiakkaita se on yrityksellesi tuonut. Voit silloin nopeasti vetää johtopäätökset mainoksestasi, laskeutumissivustasi ja verkkosivuistasi. Onko jossain parannettavaa?
Ellei kampanjasi pyöri facebookissa, yrityksesi sosiaalisen median tilit kannattaa ilman muuta ottaa suunnitelmissa mukaan. Kaikkien elementtien tulisi saada voimaa toinen toisistaan ja vahvistaa yhdessä toivottua kokonaiskuvaa.
Missä haluat mainoksesi näkyvän?
Mainoksesi tulisi näkyä siellä, missä asiakkaasikin käyvät. Minkä ikäisiä he ovat? Mitä sosiaalisen median kanavia he käyttävät ja millä verkkosivuilla he käyvät? Printtikampanjan huono puoli on, että sen menestystä on vaikea tarkkaan mitata. Melkein kaikilla tavanomaisilla paperilehdillä on verkossa digiversio.
Lähde liikkeelle maltillisesti. Kun näet jonkun kanavan toimivan, käytä sitä. Laske mainoksellesi ROI, paljonko se on maksaaa ja paljonko se tuottaa. Mikä summa on järkevää investoida markkinointiin? Seuraa numeroita ja ota niistä oppia. Kun tiedät, paljonko markkinointisi tuottaa, ei tunnu pahalta laittaa siihen rahaa. Investoiminen kannattaa, jos laskujesi mukaan kassassasi on enemmän rahaa kuin siellä oli ennen kampanjaasi.