10 vinkkiä yrityksen maksuvalmiuden parantamiseen

Yhteenveto

Yhteenveto

Yrityksen kassanhallinta voi olla haastavaa monelle pienyrittäjälle ja pahimmillaan se voi johtaa luottotietojen menettämiseen. Hyvän maksuvalmiuden saavuttamiseen ei ole yhtä taikakeinoa, mutta jokaiselle yritykselle voi löytyä juuri sille sopiva keino parantaa kassanhallintaa. Tässä blogissa käymme läpi keinoja, joista voi löytyä apua kassanhallinnan parantamiseen.

Yrityksen kassanhallinta voi olla haastavaa monelle pienyrittäjälle. Pahimmillaan se voi johtaa luottotietojen menettämiseen. Hyvän maksuvalmiuden saavuttamiseen ei välttämättä löydy yhtä taikakeinoa, mutta jokaiselle yritykselle voi löytyä juuri sille sopiva keinoa parantaa kassanhallintaa.

Tässä blogissa käymme läpi joitain keinoja, joista voisi ehkä löytyä sinullekin keinoja kassanhallinnan parantamiseen.

1. Laadi budjetti

Budjetin laatiminen on ensimmäinen askel, joka jokaisen uuden yrittäjän tulisi tehdä. Jos olet jo kokeneempi yrittäjä, niin varmista, että olet kassasi herra tai palkkaa joku varmistamaan, että yrityksesi varat eivät lopu yllättäen.

Hyvä budjetinhallinta auttaa sinua ennakoimaan yrityksesi kassavirtaa ja voi auttaa löytämään juuri sinun yrityksesi maksuliikenteen kipukohdat ja pullonkaulat.

2. Neuvottele maksuehdoista

Sopimalla on mahdollista poiketa normaaleista maksuajoista. Maksuajan pidentäminen parantaa asiakaskokemusta, mutta voi myös aiheuttaa sinulle ongelmia, jos et saa vastaavaa joustoa omille laskuille. Pyri tunnistamaan hyvät sekä huonot maksajat ja laadi maksuehdot näiden perusteella.

3. Vuokraa tuotantovälineet

Koneiden ja laitteiden omistaminen luo toimintavarmuutta, mutta toisaalta ne sitovat pääomaa. Esiintyykö yrityksesi myynnissä mm. kausivaihtelua tai muuta epäsäännöllisyyttä? Tällöin kiinteiden kustannusten muuttaminen vaihtuviksi auttaa kassaasi elämään samaan tahtiin yrityksen toiminnan kanssa.

4. Lähetä laskut aiemmin

Vaikka pitäisit eräpäivän ennallaan, asiakkaasi voi maksaa etuajassa! Lisäksi laskujen lähettäminen etukäteen antaa asiakkaalle aikaa myös valmistautua laskun hoitamiseen ajoissa.

5. Ulkoista laskutus

Laskusaatavien myyminen rahoitusyhtiölle tai factoring voi olla ratkaisu, jos kassanhallinnan haasteena on viivästykset asiakkaiden maksuissa. Tämä ei toki ole ilmaista, mutta olennaista on arvioida kumpi käy lopulta kalliimmaksi: kassavajeen tuomat harmit tai laskutuksen myyminen rahoitusyhtiölle.

6. Hae yritysluotto

Lyhytaikaiseksi ratkaisuksi kassatilanteen korjaamiseen voi sopia myös yrityslaina. Muista kuitenkin, että pidemmällä aikajänteellä yrityksen saatavat ja velat tulisivat olla tasapainossa.

Pyri siis mitoittamaan laina vain tarvittavalle ajalle ja ota selvää voiko lainan maksaa joustavasti pois myös etuajassa.

7. Varaudu veroihin

Yllättävät veromätkyt saattavat aiheuttaa ison haasteen yrityksen kassalle. Toiminimiyrittäjä ei varsinaisesti nosta itselleen palkkaa, vaan tekee yksityisnostoja, jotka eivät ole verovähennyskelpoisia. Lisäksi koko vuoden tuloja voi olla hankala ennustaa etukäteen. Siksi onkin hyvä varautua veroihin etukäteen ja pyytää tilanteen vaatiessa apua vaikkapa kirjanpitäjältä.

8. Älä sido varojasi pitkiin projekteihin

Pienen yrittäjän kumppanina on usein suurempi toimija. Monet pienyrittäjät ovat törmänneet tilanteisiin, jossa pieni yrittäjä on sitonut suuren osan yrityksensä resursseista osaksi pitkäkestoista projektia, jonka valmistuminen viivästyy. Vältä pitkistä projekteista aiheutuvia riskejä tai ainakin pyri sopimaan valmistusasteen mukaisesta laskutuksesta.

9. Huomioi varastot

Vaatiiko toimintasi varaston ylläpitoa? Pienelle yrittäjälle suuren varaston ylläpito voi aiheuttaa riskejä, sillä myynnin ennakointi voi olla haastavaa. Vaikka varaston arvon voidaan katsoa lisäävän maksuvalmiutta, niin sen muuttaminen nopeasti kassavaroiksi voi yllättävällä hetkellä olla liian hidasta.

10. Toimi ajoissa!

Älä menetä luottotietojasi tai kauppoja huonon kassatilanteen takia. Äkillisiä menoja varten voi varautua hakemalla yrityslainapäätöksen jo etukäteen.

Täällä voit tehdä yrityslainahakemuksen. Tarjouksen pyytäminen on ilmaista eikä sido sinua, mutta voi auttaa sinua tulevaisuuden yllättävissä tilanteissa.

Terveisin Qredin tiimi!