Rahanpesun estäminen
Tietoa rahanpesusta
Qred Bank AB (”Qred“) on pankki, jonka toimintaa valvoo Ruotsin finanssivalvontaviranomainen. Qredin on siksi noudatettava lakia rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä (2017:630) (”Rahanpesulaki“). Tälle sivulle olemme koonneet tietoa siitä, mitä rahanpesu tarkoittaa, mitä laki vaatii ja miten tämä vaikuttaa sinuun asiakkaana.
Mitä on rahanpesu ja terrorismin rahoittaminen?
Rahanpesu on rikollisesta toiminnasta peräisin olevan rahan muuntamista siten, että sen laiton alkuperä peitetään tai naamioidaan. Rahanpesu voi myös tarkoittaa sitä, että yritys piilottaa laillisista toiminnoista ansaittuja varoja veropetosta varten. Rahanpesun avulla rikolliset voivat käyttää laitonta rahaa herättämättä epäilyksiä.
Terrorismin rahoittaminen tarkoittaa terrorismin tukemista taloudellisesti. Tämä voi tapahtua suorien lahjoitusten kautta, mutta myös epäsuorasti keräämällä, toimittamalla tai vastaanottamalla rahaa, joka on tarkoitettu käytettäväksi terrorismiin. Rahoitus voi tapahtua laillisesti hankitulla rahalla, jonka lopullinen tarkoitus on rahoittaa laitonta terrorismia.
Rahanpesu ja terrorismin rahoittaminen ovat vakavia uhkia yhteiskunnallemme. Me Qredissä noudatamme vastuutamme estää rahanpesua ja terrorismin rahoittamista ja siksi meidän on esitettävä asiakkaillemme tiettyjä kysymyksiä.
Qredin velvollisuus esittää kysymyksiä
Rahanpesulaki asettaa korkeat vaatimukset asiakkaan tuntemiselle. Qred on velvollinen hankkimaan tietoa asiakkaista ja arvioimaan palvelun käytön riskiä rahanpesuun tai terrorismin rahoittamiseen.
Asiakkaan tuntemisen vaatimukset koskevat sekä uusia että olemassa olevia asiakkaita, sillä tiedot on aina pidettävä ajan tasalla. Siksi myös olemassa olevilta asiakkailta voidaan vaatia tietojen päivittämistä aika ajoin.
Asiakkaan tuntemisen vaatimusten vuoksi Qred on velvollinen varmistamaan asiakkaan henkilöllisyyden, tosiasiallisen edunsaajan henkilöllisyyden, PEP-tiedot sekä liiketoimen tarkoituksen ja luonteen. Jos emme saa vastauksia esitettyihin kysymyksiin, emme välttämättä pysty tarjoamaan palveluitamme tai joudumme irtisanomaan sopimuksia olemassa olevien asiakkaiden kanssa.
Mitä PEP tarkoittaa?
PEP tarkoittaa poliittisesti vaikutusvaltaista henkilöä. Se on laaja käsite, joka kattaa henkilöt, joilla on tai on ollut julkisia tehtäviä tai jotka toimivat kansainvälisen järjestön johdossa, sekä kyseisen henkilön perheen ja tunnetut työntekijät. 'Merkittävä julkinen tehtävä' tarkoittaa:
• Valtion- tai hallituksen päämies, ministeri sekä varaministeri tai apulaisministeri;
• Parlamentin jäsen;
• Parlamentaarisen poliittisen puolueen hallituksen jäsen;
• Tuomari korkeatasoisessa oikeuslaitoksessa, jonka päätöksistä ei voi valittaa;
• Korkea virkamies;
• Tarkastusviranomaisten johtavat virkamiehet ja keskuspankin hallintoelinten jäsenet;
• Suurlähettiläät ja diplomaatit; tai
• Henkilöt, jotka kuuluvat valtionyhtiöiden hallinto-, johto- tai valvontaelimiin
Mikä on tosiasiallinen edunsaaja?
Tosiasiallinen edunsaaja on henkilö tai henkilöt, jotka viime kädessä omistavat tai hallitsevat yritystä tai yhdistystä, tai joiden puolesta joku muu toimii. Todellinen edunsaaja on siis aina luonnollinen henkilö.
Yrityksen omistus tai hallinta voi ilmetä eri tavoin, esimerkiksi omistamalla yli 25 % yrityksen osakkeista tai oikeudella nimittää tai erottaa yli puolet hallituksen jäsenistä.
Jos henkilö omistaa tai hallitsee osakeyhtiötä yhdessä lähipiiriin kuuluvien henkilöiden (puoliso/avopuoliso/rekisteröity kumppani, vanhemmat, lapset tai lasten puolisot/avopuolisot/rekisteröity kumppani) kanssa, heidän hallintansa on yhdistettävä. Esimerkiksi, jos kaksi puolisoa omistaa kumpikin 20 % yrityksestä, heidän osuutensa lasketaan yhteen. Tällöin omistusosuus on 40 %, ja molempia puolisoita pidetään yrityksen lopullisina edunsaajina.
Jos lopullista edunsaajaa ei ole, hallituksen puheenjohtaja, toimitusjohtaja, edunvalvoja tai vastuullinen yhtiömies on ilmoitettava lopullisena edunsaajana.
Miksi meidän on tunnettava liiketoimen tarkoitus?
Kun haet yrityslainaa, sinun on vastattava kysymyksiin, jotka liittyvät esimerkiksi yrityksen toimintaan, liikevaihtoon ja rahan käyttötarkoitukseen. Tämä johtuu siitä, että Qredin on ymmärrettävä liiketoimen taustalla olevat tekijät, mihin rahat käytetään ja mistä takaisinmaksuun tarvittavat rahat tulevat.
Joissakin tapauksissa Qred saattaa tarvita sinulta lisätietoja, kuten sopimuksia, kuitteja, laskuja tai vastaavia asiakirjoja.