Nämä kikat parantavat yrityksesi markkinointia

Yhteenveto

Nämä kikat parantavat yrityksesi markkinointia. Oletko varma, että tunnet ne?

Ei ole kovinkaan liitoiteltua sanoa, että niillä yrittäjillä, jotka harjoittavat maksettua mainontaa verkossa, alkavat vaihtoehdot olla vähissä. Jos myynti takkuaa eivätkä asiakkaat käy tai soittele, takuuvarma -ellei ainoa- keino saada nopea muutos aikaan, on aloittaa Google Adwords-kampanja. Yrityksen näkyvyys ja löydettävyys parantuu kertaheitolla. Mutta samanaikaisesti kun tekee maksettua mainontaa, on syytä hioa, syventää ja kirkastaa kaikkia niitä muita keinoja, joiden liikevaihdollinen merkitys lähtee näin pikku hiljaa kasvuun. Tarkastelemme tässä yksinomaan digitaalisen markkinoinnin keinoja.

Tässä muutama kikka, miten digimarkkinointisi voisi saada uutta boostia ja yrityksesi lisää myyntiä.

1. Verkkosivut

Monilla yrittäjillä tuntuu olevan hyvin kliseemäinen kuva verkkosivujen rakenteesta ja tyylistä. Usein unohtuu, että ne ovat olemassa ennen kaikkea yrittäjän omia asiakkaita ajatellen. Ketä ne asiakkaat ja kohderyhmät onkaan, sivujen on puhuteltava juuri heitä. On ymmärrettävä, mitä he tulevat verkkosivuiltasi hakemaan/ostamaan ja sitten kerrottava juuri siitä tai näytettävä juuri se. Tämä on aivan perusasia, mutta niin tärkeä!

Hyvät copywriter-taidot ovat tässä kaiken a ja o, sillä sinun on osattava kirjoittaa samalla tavalla kuin puhuisit kasvokkain asiakkaallesi: uskottavasti ja juuri hänen tarpeensa/tilanteensa huomioiden. Myynti kasvaa ja konversiot paranevat jo pelkästään tällä.

Lisämyyminen on sitten ihan oma taiteenlajinsa. Sillä yleensä tarkoitetaan kahta-yhden-hinnalla, aletta toisesta ostetusta tuotteesta, kiitos-sivun uusia tarjouksia, aletta johonkin tiettyyn kellonaikaan asti, jonain tiettynä päivänä jne... Toimiva myyntikikka on rajoittaa tarjouksen voimassaoloa ja antaa vaikutelma sivustosi vierailijalle, että nyt on kiire ellei halua jäädä ilman! "Enää 3 jäljellä tällä hinnalla!" -tyylisiä argumentteja näkee usein ja monissa yhteyksissä eikä ole ihme, sillä ne toimivat.

Tietenkin kannattaa myös seurata, mitä kilpailijat tekevät verkkosivuillaan eikä kukaan kiellä sinua kokeilemasta samoja asioita kuin he.

2. Google My Business

Google My Business on orgaanisen, siis ei-maksetun verkkonäkyvyyden yksi peruspilareista.

Googlen algoritmi on sellainen, että se mielellään suosii paikallisia yrityksiä. Jotta sinäkin tulet paikallisissa hauissa esiin, tee yrityksellesi kunnon Google My Business -sivu. Tulet silloin ilmoittaneeksi yrityksesi nimen ja tarkan osoitteen, kuvauksen liiketoiminnastasi, puhelinnumeron ja verkkosivusi sekä, mikäli haluat, kuvia tiimistäsi, toimistostasi, julkisivusta tms. pientä extraa.

Kun olet valmis, sinua pyydetään varmistamaan osoitteesi. Tämä vaihe voi kestää kauan, sillä se tehdään vanhanaikaisin keinoin. Google lähettää sinulle postikortin antamaasi osoitteeseen, johon on merkitty vahvistuskoodi. Tuon koodin kirjoittaminen Google My Business -sivuillesi sitä pyytävään kenttään varmistaa osoitteesi olevan oikea ja sen kuuluvan yrityksellesi. Sitten tee Googlessa haku yrityksesi nimellä nähdäksesi tuloksen.

Blogikuva: Nämä kikat parantavat yrityksesi markkinointia | Qred Yrityslaina

Pidä mielessäsi seuraava asia: jos liiketoimintasi on sellainen, että asiakkaasi tulevat mahdollisesti antamaan sinulle "tähtiä", siis arvioimaan käyntiään/ostotapahtumaa tms. tällä Google My Business -sivullasi, niin varmista, että nuo antamasi tiedot ovat varmasti facebook-tilisi kanssa identtiset.

Google jossain vaiheessa tällöin huomaa, että kyseessä on sama yritys ja lisää Google My Business-sivullesi myös Facebookissa saamasi tähdet. Ja luottamus liiketoimintaasi taas kasvaa!

3. Google Analytics

Googlen antama analytiikka on uskomattoman monipuolista. Se perusnäkymä, joka silmien eteen Google Analyticsissa aukeaa, tarjoaa kaikille vähän kaikkea, joten on selvää, että se ei ole paras mahdollinen.

Näkymän voi kustomoida omiin tarpeisiinsa. Erinomainen artikkeli löytyy täältä. Liiku sivulla alaspäin kohtaan "Create advanced segments". Näet siellä, miten laitat yrityksellesi tärkeitä tietoja omiin näkymiinsä, segmentteihin, jolloin Analyticsin käyttösi nopeutuu ja tehoutuu.

Seuraa siis kaikkia mahdollisia eri lähteitä, kampanjoita, nappeja, laskeutumissivuja, linkkejä... Googlen seurantakoodin rakentamiseen saat apua täältä: https://ga-dev-tools.appspot.com/campaign-url-builder/. Mitä enemmän kenttiä täytät, sitä selvemmin tunnistat eri raporteista, mistä elementistä kulloinkin on kyse.

Näet GA:n näkymässä "Hankinta" (Acquisition) kohdasta Kampanjat, mikä maksetuista kampanjoistasi toimii parhaiten. Jos käytät Adwordsia, mainoksesi näkyvät siis tässä kohtaa paremmuusjärjestyksessä.

Jos lisäät niiden seurantakoodiin jonkun salaisen tunnusmerkkisi avainsanatyypin mukaan (Exact, Broad...), niin tulet näkemään myös, mikä avainsanatyyppi aiheuttaa eniten klikkauksia. Siinä voi näkyä kiinnostavia eroja.

4. Sosiaalinen media

Se, mitä kanavaa käytät ja mihin haluat keskittyä, riippuu kokonaan liiketoiminnastasi. Siis asiakkaistasi. Jos facebook on kaikkien tuntema ja käyttämä väline, LinkedIn ja Twitter eroavat toisistaan paljon, kumpaa asiakkaasi käyttää? Entä snapchat? Jos sinun asiakaskuntasi on nuorta, sosiaalisen median välineet muuttuvat nopeasti.

Blogikuva: Nämä kikat parantavat yrityksesi markkinointia | Qred Yrityslaina

Mikä väline sitten onkaan käytössäsi, mitä enemmän postaa, sitä enemmän saa tuloksia. Jos pyörität yritystäsi yksin tai sinulla ei ainakaan ole ketään, joka hoitaisi markkinoinnin puolestasi, sinulla ei luultavasti ole aikaa. Ota käyttöösi vaikka Hootsuite (maksullinen), johin voit etukäteen kirjoitella postauksia eri kanaviin ja ajastaa ne sitten haluamallasi tavalla.

Kai olet huomannut, että Facebookissa voi ajastaa helposti omat postaukset?

Jos twitter on se foorumi, jossa kohderyhmäsi on ja joka on yrityksesi tärkein sosiaalisen median kanava, niin voit tarvita tätä ohjelmaa: https://tweetdeck.twitter.com. Se on äärettömän kätevä apuri, joka näyttää sinulle sarakkeittain yhdellä ruudulla kaiken olennaisen.

Facebook-markkinointi on voimissaan ja porskuttaa. Mainokset ovat ehkä hieman muuttuneet ja uusia ominaisuuksia ilmenee. Lue tämä juttu: Digivallankumouksen juttu.

LinkedIn on kiinnostava foorumi ja sen merkitys vain kasvaa. Jos olet B-to-B -puolella, LinkedIn'in maksetuilla mainoksilla saatat saada hyviä tuloksia, sillä voit kohdentaa mainokset tietyn kokoiselle yritykselle, mutta myös henkilöille, joilla on sopiva titteli. Voi olla hyvin tehokasta!

Jos käytät paljon sosiaalista mediaa, haluat varmaan tietää, kuinka paljon vierailijoita eri kanavien kautta tulee ja konvertoituvatko he. Usein nämä lähteet ovat ripoteltuja vähän sinne sun tänne, joten hyvä ratkaisu on Google Analyticsin kustomoiduissa raporteissa.

5. Blogi

Blogikirjoitusten julkaiseminen saattaa muodostua ylitsepääsemättömäksi, jos aiheista on pulaa. Ellet ole todella innostunut siitä, mitä teet ja vielä satut toimimaan alalla, jossa olosuhteet eivät muutu kovinkaan nopeasti, tämä voi olla tilanteesi.

Ideoiden keksimiseen on onneksi olemassa useita apuvälineitä, joista yksi oikein hyvä on tässä: https://www.hubspot.com/blog-topic-generator. Buzzsumo.com antaa sinulle aiheesta kuin aiheesta suosituimmat postaukset. Vaikka sen tilastot koskevatkin etupäässä vain englanninkielisiä tekstejä, niistä saa helposti hyviä ideoita omiin kirjoituksiin.

Tiedät varmaan itse parhaiten, kuinka usein sinun kannattaa kirjoittaa uusi blogiteksti, jos ajattelet pelkästään omia asiakkaitasi. Google ja SEO arvostavat joka tapauksessa usein vaihtuvaa sisältöä ja mahdollisimman pitkiä kirjoituksia, mutta asiakkaillasi ei ehkä riitä aika tutustumaan useammin kuin viikoittain blogin sisältöösi. Mutta tuon saat helposti selville ja voit muokata tekemisesi asiakkaittesi tottumusten mukaisesti.

6. Kilpailijat

Vaikka olisit oman alasi suunnannäyttäjä ja vahvassa kärkiasemassa, ei ole ollenkaan pahitteeksi seurata, mitä kilpailijat tekevät. Markkinoinnin näkökulmasta ratkaisu on jälleen kerran verkossa.

Monenlaiset ohjelmat ja verkkopalvelut ovat muutamalla napin painalluksella käytössäsi, vaikka monista niistä joutuukin ikävä kyllä maksamaan.

Blogikuva: Nämä kikat parantavat yrityksesi markkinointia | Qred Yrityslaina

Seuraavat ovat joko kokonaan ilmaisia tai sitten niitä voi johonkin rajaan asti ilmaiseksi käyttää. Screaming frog on tietokoneellesi ladattava ohjelma, johon voit syöttää kenen tahansa kilpailijasi verkkotunnuksen, jolloin pääset tutkimaan läpikotaisin sivujen SEO-teknisen puolen. Semrush.com ja Ahrefs.com tarjoavat molemmat niin paljon tietoa sekä omista että kilpailijoiden avainsanarankkauksesta, orgaanisesta sijoituksesta sekä maksetuista avainsanoista että kannattaa ensin lukea ohjeet, miten sivustojen yksityiskohtaisia tietoja luetaan.

Adwordsin Keyword Planner (yritykselläsi on oltava adwords-tili) on omiaan siihen, mihin se on suunniteltukin, mutta sieltä löytää myös kiinnostavaa tietoa mm. kilpailijasi sivuille ohjautuvasta liikenteestä. Laitat vain Landing page -kohtaan ko. verkkotunnuksen, painat nappia "Hae ideoita". Avautuvan sivun ensimmäinen kohta ilmoittaa tuolle url:lle tehdyt haut ja sinne ohjautuvan liikenteen.

7. Google Search Console

Luo yrityksellesi tili entiseen Webmaster Tooliin ja alat saamaan tärkeää infoa Googlen indeksoinnista.

Näet heti, jos joku elementti on väärin tehty tai epäjohdonmukaisesti asennettu. Varmistut, että kaikki sivusi on hyvin mukana, että sivukartoissasi ei ole mitään ongelmaa, näet sisäiset ja ulkoiset linkit sekä ne, jotka vievät sivuille, joita ei ole enää olemassa (404-virhe).

Jos Googlen Search Consolesta (tai Screaming Frogista) ilmenee, että näille poistetuille sivuille on edelleen olemassa linkkejä jossain kohtaa sivustoasi, mutta et millään löydä mistä, asenna Chromeesi "Search my links" -lisäosa. Se on hyvin helppo ja tehokas.

_________________

Edellinen kirjoituksemme koski EU-rahoitusta, miten suomalaiset pienyrittäjät voivat sitä hakea ja millaista se on. Kaiken kaikkiaan pyrimme blogissamme tarkastelemaan sellaisia teemoja, joista parhaimmassa tapauksessa on todellista hyötyä yrittäjille, mutta ainakin edustavat sellaisia aihepiirejä, jotka asiakkaitamme kiinnostavat.

Monesti meiltä kysytään, voiko toiminimi saada lainaa. Vastaamme siihen tässä blogikirjoituksessamme: kyllä voi. Muita kirjoituksiamme on täällä: https//qred.com/fi/blogi/